Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka mocno akcentuje technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.